donderdag 4 december 2008

Firefox is een browser welke steeds vaker gebruikt wordt door software ontwikkelaars. Dit komt door de ondersteuning van verschillende tools, soms in vorm van een add-on, welke het ontwikkelen en debuggen van de front-end van een webapplicatie veel efficienter maken. In deze serie van blosg zal ik van een aantal features van firefox en een aantal add-ons bespreken hoe deze gebruikt kunnen worden tijdens de ontwikkeling van applicaties. 

Simpele tips en tricks

View-source
Met Firefox is het mogelijk om de bron van een pagina te bekijken 
zonder deze pagina eerst te bezoeken. Waarom zou je dit willen? Nou allereerst zijn er soms pagina's waarin je meteen wordt doorgestuurd naar een andere pagina, voordat je de pagina te zien krijgt.  In dat geval kan het lastig zijn om het met een browser als Internet Explorer te verkrijgen. Stel je wilt de broncode zien van deze pagina, dan kan je simpelweg in de adresbar de volgende tekst typen:

view-source:http://softwaresolutionsleones.blogspot.com 

view-source geeft aan dat je de broncode van dit bestand wilt bekijken. Dit opent dan netjes de broncode van de pagina in het scherm. 

Error Console
In tegenstelling tot Internet Explorer heeft Firefox een uitgebreide javascript debugger. Foutmeldingen welke in IE vaak cryptisch en onduidelijk zijn, worden beter omschreven in Firefox. Je kunt de error console vinden via Tools > Error Console

Behalve dat deze javascript foutmeldingen geeft, zijn hier ook HTML en CSS warnings te vinden. Deze foutmeldingen blijven hier staan totdat ze verwijderd worden, dus het kan zinvol zijn om gewoon eens door een webapplicatie te browsen, om vervolgens te kijken wat voor meldingen de Error Console geeft.

Ik heb nu twee simpele features van firefox belicht, welke mij ontzettend helpen bij het ontwikkelen van applicaties. Toch is dit nog maar het topje van de ijsberg. In een aantal volgende blogs zal ik het bijvoorbeeld nog hebben over Javascript Breakpointing, Preformance Analysis, DOM manipulatie en veiligheid van de applicaties. 

0 Comments:

Post a Comment