donderdag 21 februari 2008

SharePoint features deel 1


Wat is een Feature?


Bij het ontwikkelen van op maat gemaakte oplossingen voor Windows SharePoint Services of Microsoft Office SharePoint Server 2007, is het van belang dat de ontwikkelaar goed begrijpt wat features zijn. Hiermee worden niet de standaard features bedoelt die in SharePoint geïntegreerd zijn, maar functionaliteiten/Features die de ontwikkelaar wil toevoegen aan de SharePoint oplossing.


Feature of functionaliteiten geven de ontwikkelaars de kans om elementen aan SharePoint sites toe te voegen. Deze elementen kunnen automatisch geactiveerd worden binnen een gekozen SharePoint Site of zelfs binnen een hele Site Collectie. Voorbeelden van elementen die gedefinieerd kunnen worden zijn onder andere lijst types, lijst instanties, menu commandos/links, pagina templates, pagina instanties, Event handlers, workflows etc.


Hoe zitten Features in elkaar?


Een Feature bestaat uit een folder die aangemaakt is in een speciale WSS systeem folder binnen het filesysteem van elke front-end Web server. De folder van een feature bestaat uit één of meerdere xml gebaseerde bestanden die Collabarotive Application Markup Language of kort gezegd CAML bevatten. Elke Feature folder bevat een manifest file genaamd feature.xml. Dit bestand definieert de hoge-level attributen zoals zijn ID en de Naam.


Naast een feature.xml bestaat een feature meestal nog uit andere xml bestanden zoals element.xml die de eigenlijke elementen van de feature beschrijft. Ook zouden er nog andere bestanden in kunnen staan voor templates, bijvoorbeeld een document template voor je lijst instantie/type of resources met afbeeldingen etc.


Om een betere indruk te krijgen van de opzet van een feature zou je naar de voorgedefinieerde features kunnen kijken die in WSS/MOSS aanwezig zijn. Hieronder zie je In Figuur 1 bijvoorbeeld de voorgedefinieerde features van WSS. De feature directory van MOSS zal er heel anders uitzien omdat deze meer dan 100 voorgedefinieerde features bevat.




Hoe maak ik een feature?


Een Feature is op verschillende manieren te bouwen. Hieronder vindt u 3 bekende methodes:



  1. Je maakt een folder aan binnen de feature map van SharePoint(C:/Program Files/Common Files/Microsoft Shared/web server extions/12/TEMPLATE/Feature. Nadat de feature is aangemaakt installeer je de feature via de command line tool van Visual Studio. Deze methode heeft natuurlijk als groot nadeel dat er in de directory van je server wordt gewerkt, en dit is niet altijd wenselijk.

  2. Je maakt voor je Feature een lege Visual Studio class library aan en ontwikkelt hierin de feature. Er zijn op internet tal van blogs/sites te vinden die hierbij kunnen helpen. Zelf heb ik veel aan deze site gehad. Op dezelfde pagina is nog meer info te vinden over wat features zijn. Er is tevens te lezen dat het erg veel werk is om op die manier een feature in je SharePoint omgeving te krijgen. Een voordeel is echter dat je niet direct binnen je server directory hoeft te werken.

  3. De laatste methode die ik hier beschrijf is via Windows Services extentions voor Visual Studio 2005. VS2005 versie 1.1 genereert automatisch de xml bestanden, "signed" de feature en via het build menu kan de site direct naar de server worden ge-deployed. Hoe je precies een feature maakt met behulp van deze tool zal ik later meer over vertellen. Als je niet kan wachten en er nu al mee aan de slag wilt, vindt je hier de WSS extension manual inclusief een voorbeeld.



URL's


WSS/MOSS demo en informatie:


http://www.wssdemo.com/default.aspx


WSS downloads:


Klik hier


WSS Visual Studio 2005 Extensions Manual:


Klik hier

0 Comments:

Post a Comment